Hoste slider på din stemme!

Forkølelser er uundgåelige, og heldigvis oftest hurtige at komme over. Men særligt hvis der følger hoste med, både under forkølelsen og i kølvandet på den, kan din stemme være påvirket i lang tid efter du er blevet rask igen.

Er der noget der skal hostes op, skal det selvfølgelig det, men hoste er lidt som en ond cirkel: når du hoster, opretholder du en irritation i svælget, og samtidig spænder du i muskulaturen omkring struben og dine stemmelæber. Og denne kombination gør dig meget nemt hæs, når du taler eller synger.

Hvis du vil undgå at hoste dig til en hæs stemme, er det derfor vigtigt at begrænse hosten. Særligt i starten så du ikke får startet den onde cirkel. Her batter det virkelig at lade være med at hoste den lille kriller væk.
Du kan få både medicin og naturlægemidler mod hoste, men det er udenfor mit område at rådgive om her. Til gengæld vil jeg rigtig gerne dele nogle andre gode råd med dig, som kan gøre en enorm stor forskel, hvis du bliver ramt af en forkølelse eller halsbetændelse. Men husk altid at gå til din læge, hvis du er usikker på hvad du bør gøre.

5 gode råd, når du vil undgå at hoste dig hæs:

1.Træk vejret ind gennem næsen.
I det omfang det er muligt, så træk vejret ind gennem næsen frem for munden, for når du trækker vejret ind gennem næsen, bliver din indåndingsluft renset, fugtet og varmet op, inden den når luftrøret, og specielt ved tør hoste er det vigtigt at luften bliver fugtet.

2.Og når du ikke kan det….
Hvis du samtidig er forkølet, kan det jo være nærmest umuligt at trække vejret ind gennem næsen, men er du ikke det, er der alligevel også et tidspunkt hvor det kan være næsten umuligt, og det er om natten, fordi vi nemt kommer til at ligge med åben mund, når vi sover.
Løsningen: træk dynen lidt op foran munden – naturligvis ikke tættere end at du frit og ubesværet kan trækket vejret, men tæt nok til at der bliver et rum mellem stoffet og din mund, hvor luften opvarmes og fugtes. Hvis du sover med et tørklæde om halsen, kan du selvfølgelig også bruge det til at trække lidt stof op foran munden. Det kan gøre en kæmpe forskel og forhindre at du vågner i et tørt hosteanfald.

3.Hold svælget fugtet.
Udover at sørge for indåndingsluften er fugtet, så sørg for at drikke masser af vand og hav gerne halspastiller i nærheden af dig, så du straks kan tage en, når du mærker kriller i halsen. Med vand og halspastiller forebygger du ikke bare den tørre hoste, men du får også løsnet overskydende slim.
Og det gælder også om natten! Jeg ved godt at det ikke er nogen rar fornemmelse man har i munden om morgenen, hvis man har suttet på en halspastil om natten, men hellere det og så få sin søvn og undgå hæshed.

4.Damp!
Jeg har nævnt den før: min steamer – fordi den er fantastisk til at holde slimhinderne omkring stemmelæberne fugtet. Hvis du ikke har en steamer så er det næstbedste en skål med kogende vand og så et håndklæde over hovedet.
Giv gerne dine stemmelæber et dampbad et par gange dagligt, og særligt inden du skal sove. Rent vand er fint, men har du noget infektion er det godt med kamille i vandet.

5.Spar på stemmen.
Et lidt kedeligt sidste råd, men når du hoster, så kan din stemme ikke holde til den samme belastning som normalt, fordi dine slimhinder er irriterede og måske også hævede. Det er lige præcis på sådan et tidspunkt, at du kan være uheldig for et stykke tid at miste din stemme totalt, hvis du ikke respekterer hvad og hvor meget din stemme kan holde til.
Hvor meget du behøver at spare på stemmen, afhænger naturligvis af hvor gode dine stemmevaner er. Men husk: at hviske slider på stemmen. Og husk også: jo bedre du passer på din stemme mens du hoster, jo hurtigere får du din stemme tilbage igen.

God bedring hvis du er ramt
/ Jette Dahl