Det korte svar: indånding ind gennem næsen giver styrke og klang i din stemme.
Men der kommer et “men” længere nede…

Når du trækker vejret ind gennem næsen, frem for ind gennem munden, bliver luften opvarmet, fugtet og filtreret, hvilket er godt for slimhinderne omkring dine stemmelæber, så din stemme kan holde til at blive brugt.
Større udholdenhed i din stemme hænger også sammen med, at når du trækker vejret ind gennem næsen, skal du arbejde lidt mere for at få luften ind, og derved får du aktiveret dine åndedrætsmuskler, der skal støtte din stemme, når du taler eller synger, for at din stemme ikke efterfølgende bliver træt eller hæs, og for at du kan få power og klang i din stemme.

Men ikke nok med det, så får du også bedre udnyttet resonansrummene i dit ansigt, når du trækker vejret ind gennem næsen. Lidt nørdet, men helt forenklet sagt, så betyder det mere klang i din stemme.

Og heller ikke nok med det.
Udover at du bedre får filtreret vira og andet skidt fra luften, så stimulerer du dit parasympatiske nervesystem, når du trækker vejret ind gennem næsen. Og det er den del af dit nervesystem, der virker beroligende og stressnedsættende.
Så der er kun positivt at sige om indånding ind gennem næsen, men måske du sidder og tænker, at du da ikke hver gang kan trække vejret ind gennem næsen, når du synger eller taler?

Jeg er helt enig!
Og det er lige her at der kommer et “men” ind…

Indånding ind gennem næsen tager tid, og mange gange vil der kun være tid til en hurtig indånding ind gennem munden, inden vi skal tale eller synge videre. Det er helt okay og naturligt.
Men prøv at væn dig til altid at starte en sætning eller en frase med en indånding ind gennem næsen. Og når der er tid undervejs, også der.

Og tjek også gerne at du trækker vejret ind gennem næsen, når du er i hvile, altså når du ikke bruger din stemme og din puls er i hvile. Dine åndedrætsvaner her, vil nemlig smitte af på dine åndedrætsvaner når du taler og synger.

Hvis du vil se hvordan du kan træne den gode indånding under tale og sang, så har jeg lavet en video til dig: Blog #21: Den gode indånding – Sådan gør du!

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook