“Jeg har ikke fået øvet mig så meget, som jeg gerne ville….”
…kender du det?
Jeg gør, og jeg ved godt hvor meget ærgrelse og dårlig samvittighed, der kan ligge bag ordene!
Men jeg ved også, at får du ikke øvet dig så meget, som du gerne vil, hvad enten du øver dig i bedre stemmevaner når du taler, eller du øver dig for at blive en bedre sanger, så hjælper det at få øje på de mange muligheder, du har for at flette øvning ind i din hverdag, som en vanemæssig praksis – vel at mærke uden at det koster dig en masse ekstra tid og energi.
Selvom du får meget ud af din øvning, så er det de færreste der rykker sig meget, hvis de kun øver på den traditionelle måde, hvor du afsætter tid til øvning i kalenderen på nogle bestemte dage om ugen. Simpelthen fordi den model kræver stor selvdisciplin, og hvis du er som de fleste, så er du også rigtig god til gode intentioner og samtidig god til at finde på overspringshandlinger!
Oddsene for at du får øvet dig, er bare noget højere, hvis du i stedet udnytter de mange tidspunkter i løbet af din dag, hvor du kan “snige” øvning ind, uden at det føles som om du skal “tage din sammen” til at gå igang.
Og nogle af de mange tidspunkter og muligheder, vil jeg gerne inspirere dig til at få øje på, så du hurtigere når dine mål, og så du kan slippe for den dårlige samvittighed, der sjældent gør noget særligt konstruktivt for motivationen.
Guiden bygger på to grundlæggende principper omkring øvning, nemlig at:
- Lidt øvning er bedre end ingen øvning, så vær realistisk og grib mulighederne for øvning, når de kommer, i stedet for at beslutte dig for at gemme det til senere. Det er de færreste, der har selvdesciplin til at stå op en time tidligere om morgenen for at øve.
- Lidt øvning ofte, f.eks. bare 5 minutter hver dag, giver mere end 35 minutter én gang om ugen, simpelthen fordi du oftere minder din hjerne om det, du øver dig på.
1.Øvning på farten
Denne øvepraksis er jeg personligt stor fan af! Udnyt tiden du alligevel bruger i bilen eller på cyklen, til øvning. Det er naturligvis ikke alt, der kan øves mens du cykler eller kører bil, men du kan f.eks. sagtens varme din stemme op på vej til arbejde, eller du kan øve udenadslære af tekster du skal synge eller tale.
2.Slå to fluer med ét smæk
Skal du om aftenen til en øver med dit kor eller måske til en fest, hvor du skal holde en længere tale, og derfor gerne vil have varmet stemmen op inden du tager afsted, så øv nogle af de ting du gerne vil øve dig på, samtidig med at du får din stemme varmet op. Det kan f.eks. være tydeligere artikulation når du taler, eller et større toneomfang når du synger.
4.Brusebadsøvning
Akustikken er som regel god og kroppen slapper af, og 5 minutter til øvning tæller også! Du kan f.eks. nå at varme stemmen op, eller du kan strække nogle spændte strubemuskler. Og fordi de fleste har brusebadet som en daglig morgenrutine, bliver de 5 minutters øvning under bruseren hurtigt til en vane.
5.Skru op for radioen
Hvis du øver sang eller bare kan lide at synge, så skru endelig op for både radioen og dig selv, når der kommer en god sang. Syng med og mind dig selv om det, du gerne vil øve dig på, som f.eks. at synge med det gode sangeråndedræt, eller at synge med nærvær i teksten. Hvis du har tid, så øv endelig lidt videre bagefter, nu du alligevel er igang. Du kan f.eks. finde den samme sang som et backingtrack, og øve til det hvor du sætter musikken på pause, hvis der er noget du lige vil øve uden musikken.
6.Mens du alligevel rydder op
Om du er ved at rydde op i papirerne på skrivebordet, eller du er ved at tømme opvaskemaskinen, er ikke afgørende, men når du står med noget arbejde, der ikke kræver den store tankevirksomhed, kan du udnytte tiden til øvning ved f.eks. at flytte dit fokus til dit åndedræt, og lægge mærke til om du løfter skuldrene på din indånding, eller om du får indåndingen placeret nederst i brystkassen. Slip oprydningen et øjeblik, mens du taler en sætning eller synger en frase, og øver dig i at bruge den gode indånding (som du kan se lige her Blog #21: Den gode indånding).
7.Tag en pause
Hvis dit arbejde gør det muligt, så tag indimellem en pause, hvor du på samme måde lægge mærke til din vejrtrækning. Selvom du måske er et sted, hvor du ikke kan øve med lyd på, så kan du stadig træne dit åndedræt. Udover dit åndedræt kan du træne mentalt, ved f.eks. at lukke øjnene et øjeblik, og forestille dig at du stiller dig op og taler/synger med en følelse af sikkerhed og kontrol over stemmen.
8.Mens du venter….
Og så er der jo de mange pauser du helt automatisk har i løbet af dagen, hvor du alligevel bare står og venter. Du kan sagtens nå at lave en stemmetræningsøvelse mens vandet til din kaffe koger i elkedlen, eller du venter på din computer, der er ved at hente en opdatering. Sådanne pauser er også guld værd til at sænke stressniveauet, så nogle af dem skal bestemt også have lov til bare at være pauser, hvor du ikke foretager dig noget som helst.
9.Lille spejl på væggen der!
Hvis du har noget du gerne vil blive bedre til at huske, når du taler eller synger, som f.eks. at slappe af i kæbemusklerne, så skriv det på en gul post it, og sæt den på dit køleskab eller på dit spejl på badeværelset. Uanset om du så bruger et par minutter på at øve dig i at slappe af i kæbemusklerne, når du ser den gule post it, eller ej, så bliver du hver gang mindet om det, og får derved sendt en besked til dit nervesystem, der styrer bevægelserne i dine muskler.
10.Når du alligevel taler eller synger
Hver gang du bruger din stemme, så forstærker du dine stemmevaner. Med det mener jeg, at jo flere gange du f.eks. taler eller synger med mumlen, jo mere øver du dig i at mumle! Omvendt: jo mere du taler eller synger med god artikulation, jo mere øver du dig i at tale og synge tydeligt. Særligt når du taler, er det selvfølgelig langt fra alle tidspunkter i løbet af din dag, hvor du samtidig med du taler, kan være opmærksom på dine stemmevaner. Men når du taler i situationer, hvor du ikke skal bruge så meget opmærksomhed på hvad du vil sige, som f.eks. når du læser noget op fra en bog, eller du ringer din læge op, og på forhånd ved hvad du vil sige, så øv dig i at fokusere på hvordan du bruger stemmen, det kan f.eks. være at tale mindre monotomt eller stemmens kobling med dit åndedræt. Fordelen ved denne øvning er ikke bare de mange mulige øvesituationer i løbet af din dag, men også at du får brugt din træning i praksis.
Er der nogle af de 10 hverdagssituationer her, som du tænker at du kan udnytte til øvning, så du i højere grad får øvet dig så meget, som du gerne vil?
Prøv at vælge en eller flere ud, som du synes taler til dig, og din hverdag, og start der.
Første skridt i at øve sig for at blive bedre til noget, er selvfølgelig at vide hvad du gerne vil øve dig på, og hvordan du øver dig bedst, så du rykker dig mest muligt.
Hvis du ved hvad du gerne vil blive bedre til, så hjælper jeg dig gerne med hvordan du bliver det. Når du er til en 1:1 session hos mig, får du altid et personligt træningsprogram med dig hjem, hvor øvelserne kan relateres til din virkelighed, dine behov og den tid du har, hvad enten det du ønsker dig f.eks. er større gennemslagskraft i din stemme når du taler, eller det er et større toneomfang når du synger.
I mit 21 dages onlineforløb: “Slut med træt og hæs Stemme”, får du naturligvis også et helt konkret træningsprogram at øve efter.
God øvning!
/ Jette Dahl
Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?
Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane, så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?
Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.
Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.