Det er træls at være hæs. Du kan ikke få den kraft på stemmen du gerne vil have, lyden er anderledes, og det kan være anstrengende i det hele taget at få lyden frem.
Oftest skyldes hæsheden en overbelastning af dine stemmelæber, og når stemmelæberne bliver overbelastet, mister de deres ydeevne.

Det allervigtigste, hvis du vil undgå hæshed eller træthed i din stemme, er derfor at du bruger din stemme hensigtsmæssigt, og det handler om at du med din krop og dit åndedræt støtter stemmen bedst muligt. Det er en god ide at lave daglig stemmetræning, ikke bare for at træne støttearbejdet, men også for at holde din stemme og alle de muskler i form, som er med til stemmearbejdet, for i jo bedre form din stemme er, jo mere belastning tåler din stemme, uden at du bliver hæs.

Husker du at støtte stemmen også når du taler?
Mange sangere er bevidste om hvordan de bruger krop og åndedræt når de synger, men glemmer den samme gode bevidsthed når de taler. Samtidig stiller tale ofte høje krav til stemmens udholdenhed og styrke, så væn dig til nogle gode sunde stemmevaner, også når du taler.

Undgå f.eks. at skulle overdøve baggrundsstøj når du taler, specielt hvis stemmen føles træt eller slidt. Det kan f.eks. være støj fra tv eller nedrullede vinduer i bilen. Hvis det er muligt, så sluk i stedet for støjen, eller fjern dig fra den, inden du taler. Undgå også gerne at tale samtidig med tunge løft, da du nemt kommer til at spænde op i de stemmerelaterede muskler, hvilket først og fremmest vil sige musklerne i kæbe, tunge, hals, skuldre og nakke. Spændinger i disse muskler er nemlig belastende for stemmelæberne.

Hvis du vil undgå at blive hæs, så handler det dog ikke kun om hvordan du bruger din stemme. Der er nemlig en hel del andre ting, der ikke direkte har noget at gøre med hvordan du bruger din stemme, men som alligevel påvirker din stemme, fordi slimhinderne omkring dine stemmelæber påvirkes.

Hvilket indeklima du opholder dig i, er f.eks. af stor betydning. Forsøg at undgå ophold i tørre eller støvede miljøer, da luften vil irritere og udtørre dine slimhinder omkring stemmelæberne. Det samme kan dampe fra rengøringsmidler og klorvand, samt røg fra stearinlys, og selvfølgelig tobaksrøg.
Sørg generelt for at drikke masser af vand, men ekstra hvis du opholder dig i et belastende indeklima. Hvis du har en mistanke om allergi så få det undersøgt, for det kan også give både irriterede og tørre slimhinder, som kan resultere i hæshed.

Vil du have flere gode råd?
De her råd er nemlig blot nogle af de mange ting du selv kan gøre for at undgå at blive hæs eller træt i stemmen. Jeg har lavet en guide: ”20 gode råd mod hæshed” som du finder helt kvit og frit lige her.

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook