Er dine ord vigtige?
– eller spurgt mere præcist: LYDER dine ord vigtige, når du taler eller synger?

Hvis vores ord er vigtige, må vi gøre noget ud af dem når vi taler eller synger, så de også lyder vigtige. Artikulerer du f.eks. ikke dine ord særligt tydeligt, eller lader dem flyde i en monoton strøm, så risikerer du ikke bare at lytteren helt konkret, ikke får fat i alle ordene, men også at lytteren ikke opfatter dine ord som vigtige.

Av.
Men det betyder omvendt også, at du ved at bruge din stemmeføring mere bevidst, kan få dine ord til at fremstå tydelige og vigtige, så de også bliver opfattet som vigtige at lytte til.

Et godt trick:
Blog #10: Sådan får du mere liv i din stemmeføring viser jeg dig hvordan du ved at betone dine ord varieret, kan få dine ord til at stå vigtigere og tydeligere frem, og din stemmeføring til at blive mere levende og nærværende.
Hvis du har svært ved at høre forskellen i din egen stemmeføring, så se min video hvor jeg selv laver øvelsen, der kan du helt sikkert høre hvilken forskel betoningerne gør.

Men tilbage til det trick jeg vil dele med dig her i dette blogindlæg, så du ved hvad mere du kan gøre for at dine ord lyder vigtige, hvad end du taler eller synger.
Det handler om din stemmeføring i slutningen af dine sætninger, og tricket er at gøre ekstra meget ud af ordene her, for det er oftest her, at du mister lytterens opmærksomhed!

Jeg har for nylig arbejdet med en radiovært, som kom til mig for netop at træne en mere levende stemmeføring (og slippe af med træthed i stemmen, som også hænger sammen med stemmeføringen, men mere om den sammenhæng en anden gang!).
Og udover at vi arbejdede med betoninger som virkemidler i hendes stemmeføring, så fokuserede vi bl.a. specifikt på hvordan hun afsluttede sine sætninger.

Hun havde nemlig en tendens til at gøre sig umage med de første ord i hver sætning, mens de sidste ord i sætningerne blev sagt alt for hurtigt; med manglende artikulation og med et markant fald i tonelejet, så det faktisk var svært at forstå hvad hun sagde og svært at bevare opmærksomheden.

Med andre ord: de sidste ord i hver sætning lød på ingen måder særligt vigtige for hende.

Hvordan afslutter du dine sætninger?

Prøv at find noget tekst, eller læs det her blogpost højt, og læg mærke til hvordan du afslutter sætningerne. Hvis du synes det er svært at høre selv, så kan du optage dig selv, mens du taler: er der energi og liv hele vejen, eller bliver de sidste ord i sætningerne sagt lidt for hurtigt, lidt for utydeligt og uden energi eller med meget fald i tonelejet?

Du kan også begynde at lægge mærke til hvordan andre taler, for det vil også skærpe din opmærksomhed på din egen stemmeføring.

God træningslyst!
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook