Har du gode stemmevaner?
Eller har du en fornemmelse af, at du godt kunne bruge din stemme bedre, end du gør?

Måske du løfter skuldrene, når du trækker vejret ind, eller måske du har for vane at rømme dig lige inden du taler eller synger? I så fald udnytter du ikke din stemmes fulde potentiale, og måske oplever du også at din stemme nemt bliver hæs eller træt, når du har brugt den.

De 5 gode stemmevaner
Bedre stemmevaner er afgørende hvis du vil have en bedre og stærkere stemme, og her nedenunder har jeg derfor samlet 5 stemmevaner, som kan gøre en mærkbar og hørbar forskel for din stemme:

1. Varm stemmen op før du skal bruge den
Hvis du skal ud at løbe en tur, starter du sandsynligvis ikke med at spurte, men du starter med at løbe lige så stille, for at varme kroppen op, så du kan komme til at spurte, og så du kan undgå skader. Skal du derimod blot ud at gå en kortere tur, vil du sandsynligvis ikke varme din krop op inden, for det at gå, er ikke så stor en belastning for kroppen som løb er. At tale eller synge er også et muskulært arbejde, og derfor kan din stemme også præstere mere, hvis du varmer den op stille og roligt, i stedet for at gå direkte fra stilhed til kraftig eller langvarig tale/sang eller måske ligefrem råb. Udover at stemmen kan præstere mere, undgår du også skader på stemmen. Nogle oplever at deres stemme bliver varmet op ved blot lidt afdæmpet tale eller blid sang, og andre har gavn af at lave nogle stemmetræningsøvelser der varmer stemme, krop og åndedræt op. Det afhænger både af hvordan din stemme har det den enkelte dag, hvordan du bruger din stemme, og hvad din stemme skal præstere.

2. Træk vejret helt ned i bunden af brystkassen
Det er udåndingsluften du taler/synger på, og hvor meget luft du har, når du skal tale/synge, og hvor godt du kan styre luftstrømmen, afhænger af hvor god en indånding du har taget. En god indånding er derfor også af betydning for hvor meget kraft du kan få på din stemme. Mange nøjes med en hurtig overfladisk indånding, hvor den øverste del af brystkassen hæves, og skuldrene måske også løfter sig. Men den højtliggende indånding er uhensigtsmæssig af flere grunde. Først og fremmest kommer du nemt til samtidig at spænde i musklerne omkring struben, og det bliver sværere at styre luftstrømmen når du taler/synger.
Den gode indånding ligger derimod nederst i brystkassen, hvor du vha mellemribbensmusklerne udvider brystkassens omkreds, og dermed rumfang, og samtidig udvider brystkassens rumfang nedadtil vha mellemgulvsmusklen, hvorved maven buler lidt ud på indåndingen. Det er oftest når vi vil skynde os at tage luft ind, at vi får lagt indåndingen for højt, så væn dig til at huske at sætte tid af til en god lavtliggende indånding, både i starten af en sætning, og undervejs når du taler/synger.
Hvis du vil se hvordan du kan træne den gode indånding, så har jeg lavet en video til dig: Blog #21: Den gode indånding – Sådan gør du!

3. Artikuler tydeligt 
At tale og synge med god artikulation, altså med tydelige konsonanter og vokaler, er ikke kun afgørende for at blive forstået, men også afgørende for at kunne få mere kraft på din stemme. Samtidig er god artikulation også vigtig hvis du vil undgå at overbelaste din stemme. En god artikulation kræver nemlig den rette muskeløkonomi i artikulationsmusklerne, det vil først og fremmest sige musklerne i tunge, læber og kæbe. Både overspændte og underspændte muskler hæmmer den gode artikulation.
Når du taler/synger med god artikulation, vil du udover mere kraft og tydelighed, også kunne høre at der kommer mere klang i din stemme og mere liv i din stemmeføring.

4. Undgå at rømme dig
Hvor godt dine slimhinder omkring stemmelæberne har det, er af afgørende betydning for hvor godt din stemme fungerer. Når du rømmer dig, fjerner du en umiddelbar irritation, og bagefter føles stemmen klarere, men når du rømmer dig, irriterer du slimhinderne ved stemmelæberne, så du nemmere bliver hæs, og samtidig sætter du slimproduktionen i vejret, så du får mere behov for at rømme dig. Du får, med andre ord, skabt en ond cirkel. For mange er det en mere eller mindre ubevidst vane at rømme sig, før de taler, uanset om de mærker en irritation eller ej, især hvis de er nervøse ved at skulle tale. Hvis  rømmetrangen melder sig, så prøv i stedet at synke, at drikke noget vand eller nynne nogle toner på et “m”. Efter lidt tid vil den generende slim forsvinde af sig selv, og du har allerede brudt den onde cirkel. Hvis du er forkølet og har slimhoste, er det selvfølgelig vigtigt at du får slimen væk, men gør det da til en vane at hoste blidt, i stedet for at rømme dig, da det er mindre belastende for stemmelæberne.

5. Drik masser af vand, så du ikke bliver tør i halsen 
At drikke masser af vand er ikke kun godt for at mindske rømmetrangen, det er også vigtigt for stemmen da du derved holder dine slimhinder fugtede. Hvis du drikker kaffe eller alkohol så drik ekstra meget vand for at mindske den dehydrerende effekt. Det samme gælder hvis du opholder dig i et tørt eller støvet miljø, eller hvis du tager medicin, der som bivirkning giver tørre slimhinder. En god vane er derfor altid at have et glas eller en flaske vand ved dig, når du er i situationer hvor du skal bruge din stemme meget, f.eks. når du underviser andre, taler i telefon eller sidder i et selskab.

God fornøjelse med dine 5 gode stemmevaner – følger du dem, vil du opleve mere gennemslagskraft, mere styrke og mere tydelighed i din stemme.
Har du brug for hjælp til at træne den gode indånding, at tale/synge med god artikulation, eller har du brug for inspiration til hvordan du kan varme din stemme op, så hjælper jeg dig gerne, og ofte er fundamentet for nye gode stemmevaner på plads allerede efter blot 1-3 sessions individuel stemmetræning. Send mig en mail: jettedahl@stemmeklar.dk eller ring til mig på 2625 8558, så finder vi en tid. Du kan også bare trykke på “Book tid” oppe i øverste højre hjørne.

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook