Har du følelsen af at have en klump i halsen?

Når vi skal tage ordet for at tale eller synge, og vi er nervøse for det, kan vi pludselig få en klump i halsen. Når vi så er kommet godt igang, og nervøsiteten har lagt sig, eller vi har fået det overstået, så forsvinder “klumpen” ofte af sig selv igen.

Kender du den følelse?

Det kan også være du kender fornemmelsen af en klump i halsen fra en situation, hvor du har forsøgt at holde tårer tilbage, der ellers ihærdigt pressede sig på.

For nogle, er den her klump i halsen, ikke bare en forbigående fornemmelse, men en fornemmelse de har mere eller mindre konstant.
Ofte har deres stemme også let ved at blive hæs, slidt eller træt.
De to ting hænger nemlig tæt sammen.

Og det kan være enormt generende. Både at have fornemmelsen af at der sidder noget, og så den stemmetræthed og hæshed der ofte følger med.
Og så kan det også give bekymringer, for hvad er den der klump for noget?

Du skal naturligvis gå til din læge, hvis du er i tvivl eller bekymret over hvad det er, men i langt det fleste tilfælde, er der ikke nogen decideret klump. Oftest er det bare muskelspændinger omkring din strube, der føles som en klump i halsen.
Og disse spændinger kan let komme, når du presser stemmen frem, og altså spænder unødigt i halsen, når du taler eller synger.

Men det er også spændinger du kan slippe af med igen, ved at få muskulaturen afspændt og ved at begynde at bruge din stemme sundere og bedre.
Herved slipper du ikke kun af med “klumpen”, du får også en stemme med mere klang og større udholdenhed. Bonus!
Se mere i videoen.

Vil du kende nogle af de andre tegn på at du presser stemmen frem, og som derfor kan være tegn på slid? Se min Guide: Kend faresignalerne og undgå at blive hæs

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook