“Jeg vil bare gerne kunne synge, uden at blive træt i stemmen med det samme. Er det for meget at forlange?”

Spurgte en af mine klienter idag. Og da hun stillede mig spørgsmålet, kunne jeg tydeligt høre både usikkerhed og frustration i hendes stemme, og jeg blev ærligt talt lidt rørt.

Og hvorfor blev jeg det?
Jo fordi hvordan vores stemme lyder og fungerer, er af stor betydning for hvordan vi har det med vores stemme og os selv, og betydning for hvordan, og hvor meget, vi kan udtrykke os, hvad enten vi bruger vores stemme til kun tale, eller til både tale og sang.
For mange er det også af betydning for deres arbejdsevne, hvordan stemmen fungerer.

Og jeg blev rørt, fordi rigtig mange mennesker oplever, at deres stemme ikke fungerer ordentligt, og en stor del af de mennesker er, ligesom sangeren her var, i tvivl om det nu en gang er sådan deres stemme er, og er usikre på om det er noget de bare må lære at leve med?

MEN funktionelle stemmeproblemer, som f.eks. stemmetræthed, er IKKE noget du bare behøver at lære at leve med!
Det gælder også de andre typiske stemmeproblemer som hæshed, manglende kraft på stemmen og muskelømhed omkring struben. Sådanne stemmeproblemer kan både afhjælpes og forebygges.

Når så mange kender til det at komme i problemer med stemmen, så er det fordi der skal så lidt til at forstyrre det komplekse og fine arbejde i de små strubemuskler, hvorved stemmelæberne overbelastes og mister deres ydeevne, med det resultat at vi bliver trætte i stemmen, hæse eller vi får ondt i musklerne….

Men selvom stemmen så nemt kan komme i problemer, så er svaret helt enkelt: Nej, det er ikke for meget at forlange, at kunne tale eller synge uden at blive træt i stemmen med det samme.
Tværtimod ville jeg ønske at flere ville forlange noget mere af deres stemme, for de fleste mennesker udnytter langt fra deres stemmes fulde potentiale, specielt hvad angår styrke og gennemslagskraft, og rigtig mange begrænses af stemmeproblemer som stemmetræthed og hæshed.

Men det kræver naturligvis en indsats: vil du udnytte din stemmes fulde potentiale, og undgå stemmeproblemer, så må stemmen trænes og bruges optimalt, og du må give den gode arbejdsbetingelser, så stemmelæberne ikke bliver overbelastet. Akkurat som en marathonløber også må træne og bruge sin krop optimalt, og give den gode arbejdsbetingelser for at kunne gennemføre et løb, der kræver at han/hun udnytter sin krops fulde potentiale.

Hvad vil du gerne at din stemme skal kunne holde til?

Vil du gerne bare kunne synge uden at blive træt i stemmen med det samme, eller vil du gerne at din stemme kan holde til en hel uges Roskilde Festival? Din stemme kan holde til det, du træner den til at kunne klare.
Og er du i tvivl om hvordan du kan træne din stemme, så hjælper jeg dig gerne. Send mig en mail: jettedahl@stemmeklar.dk, eller giv mig et kald på 26258558, så aftaler vi en 1:1 session. Du kan også bare trykke på “Book tid” i øverste højre hjørne her på siden.

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

PS. Vil du gerne undgå hæshed eller stemmetræthed, så kan du starte med at tilmelde dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og gratis modtage min guide: “20 gode råd mod hæshed”

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook