Det vigtigste for din stemmes gennemslagskraft, klang og udholdenhed er din vejrtrækning.

Og det allervigtigste i din vejrtrækning er retningen: Bevæger din mave sig ud, når du trækker vejret ind?
Og bevæger din mave sig indad, når du ånder ud? Og dermed også når du taler eller synger?

Du kan prøve at tjekke det selv…..

Hvis du lægger dig ned på ryggen og trækker vejret, så vil du lægge mærke til at din mave løfter sig på dine indåndinger, og falder ned igen på dine udåndinger.

Så langt så godt.

Men hos nogle sker der så det, at når de kommer op at stå igen, og de sætter tale eller sang på udåndingen, så bytter de pludselig rundt på denne retning.
Altså: deres mave bevæger sig nu ind på indåndingen, og udad når de taler eller synger på deres udånding.

Og når vi gør det, så sætter vi vores stemmelæber på overarbejde, så vi langt hurtigere bliver træt eller hæs i stemmen. Og vi får heller ikke nær samme kontrol over vores stemme, og frihed i brugen af den. 

Faktisk er det her med at bytte rundt på retningen så slidende på din stemme, at det sammen med konstant rømmen, nok deler 1.pladsen over hvad der slider allermest på din stemme.

Og du kan sagtens lære at vende det rundt igen, så din vejrtrækning igen støtter din stemme. Du har bare fået dig en dårlig vane, som vi skal have ændret.
En vejrtrækning der støtter din stemme optimalt, handler selvfølgelig om mere end kun retningen af mavens bevægelse, men det er det vigtigste sted at starte.

Så hvis din stemme driller, så prøv at tjekke om din mave rigtig nok bevæger sig ud, når du trækker vejret ind – og indad når du taler eller synger?
Og hvis ikke, eller hvis du synes det er svært at mærke selv, så er du mere end velkommen i klinikken, så hjælper jeg dig gerne, og der kan jeg også tjekke dine andre stemmevaner, så du kan få den stemme du gerne vil have. For selvfølgelig skal du have det!

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook