Din stemme er flink til at advare dig!

For nylig arbejdede jeg med en ung sanger, der kom til mig fordi han ikke længere kunne komme op på de høje toner i falset, som han plejede at kunne. Hans egen oplevelse var, at tonerne nærmest var forsvundet fra den ene dag til den anden.

Og han er langt fra den første jeg arbejder med, som har oplevelsen af at stemmen, eller dele af den, forsvinder pludseligt. Men i virkeligheden er din stemme flink til at advare dig, ved at vise tegn på overbelastning, inden den svigter. Men tit overhører vi signalerne eller lader som ingenting.
Da jeg spurgte ind til min klients stemmemæssige forandringer, viste det sig da også, at forud for problemerne i højden, havde han gennem et par år oplevet, at stemmen hurtigere blev træt, når han sang eller talte meget. Det var bare først, da han ikke længere kunne synge tonerne i højden, at ham rigtig reagerede på signalerne.

Jo før vi lægger mærke til de tegn på overbelastning, som vores stemme viser, jo før kan vi reagere på dem, og dermed undgå at blive hæse, eller på anden vis blive begrænset i vores stemme, som Peter blev. De typiske faresignaler du kan være opmærksom på er:

  1. Stemmetræthed der, i forhold til tidligere, kommer hurtigere når du taler eller synger
  2. Udfordringer med at få samme styrke i stemmen, som tidligere
  3. Større trang til at rømme dig
  4. Længere tid, end tidligere, før stemmen kommer sig oven på en forkølelse
  5. Ømhed foran på struben eller ude i siderne
  6. Behov for mere opvarmning af stemmen, før den føles klar
  7. Specielt hos sangere: begrænsning af dit normale toneomfang og en generel begrænsning af klang i din stemme

Er der nogle af disse tegn du genkender?
Særligt hvis du oplever dem i stigende grad, er det vigtigt at reagere på dem, for så kan det betyde, at din stemme er så overbelastet, at en enkelt større belastning eller en forkølelse kan være dråben, der får bægeret til at flyde over, så din stemme sætter ud.

Èn ting du kan gøre er selvfølgelig at bruge din stemme i mindre omfang, så du også belaster den i mindre grad. Uanset hvordan din stemme har det, så er det godt at være opmærksom på balance mellem hvor meget du bruger din stemme, og hvor meget pause du giver den. Men at begrænse sit stemmeforbrug i større grad, synes jeg personligt er den kedelige løsning, for det er lidt ligesom at skulle begrænse sig selv, og sandsynligvis også sit sociale liv.

I stedet vil jeg anbefale dig at lære at bruge din stemme bedre, og lære hvad du kan gøre her og nu for at aflaste stemmen, når den viser de første tegn på overbelastning.
Og er du i tvivl om du overbelaster din stemme, eller hvor alvorlige din stemmes faresignaler er, så får du altid min ærlige og faglige vurdering når du er til en 1:1 session hos mig.

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne undgå at din stemme bliver træt, anstrengt eller hæs?
Så hent mit minikursus til 0 kr., og bliv klogere på hvorfor din stemme bliver træt, anstrengt eller hæs, og få hele 3 enkle og gode redskaber til at undgå det.
Minikurset lander som en overskuelig 20 minutters video i din indbakke med det samme, og du kan tage det lige præcis, når det passer dig.

Når du tilmelder dig minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook