Har du også lært, at du ikke må trække vejret ind øverst i brystkassen?

Mange mennesker, særligt folk der ikke har fået stemmetræning, har tendens til at trække vejret ind med størst aktivitet øverst i brystkassen, når de taler eller synger. Det ses ved at brystkassen løfter sig, og ofte følger skuldrene også med i bevægelsen.

Udover at det kan give myoser og stivhed i brystmuskulatur, skuldre og nakke, så kan den højtliggende indånding også slide på din stemme. Hvis du løfter det øverste af brystkassen når du ånder ind, og skuldrene måske også følger med, får du nemlig svært ved at styre udåndingsluften, når du taler eller synger, og spændinger i musklerne i brystkassen, skuldrene og nakken, forplanter sig meget let til strubemusklerne omkring dine stemmelæber.

Og spænder du unødigt her, er det at du alt for hurtigt bliver træt eller hæs i stemmen, får ondt eller får svært ved at få nok volumen eller klang i din stemme.

Men en anden dårlig ting følger også med den højtliggende vejrtrækning:
Mange vil nemlig samtidig komme til at spænde i maven og trække maven med ind på indåndingen. Og det er stik modsat af hvad der er naturligt for kroppen. Og samtidig får du ikke udnyttet din brystkasses fulde kapacitet, og du får plantet spændinger i mavemuskulaturen, som igen forplanter sig videre op til musklerne omkring din stemmelæber.

Hvis du vil have en klangfuld stemme med udholdenhed og styrke, skal du derfor lægge dit åndedræt med den primære aktivitet så langt nede i brystkassen som muligt.

MEN nogle mennesker, særligt sangere, har lært at al bevægelse på indåndingen skal være nederst i brystkassen, og at den øverste del af brystkassen skal stå helt stille. Og det er desværre de sangere, der kommer til mig på grund af vedvarende hæshed.

Og hvorfor er det så, at det er skidt med bevægelse kun nederst i brystkassen, når nu den højtliggende indånding er uhensigtsmæssig?

Jo, hvis du ikke samtidig tillader en naturlig lille bevægelse øverst i brystkassen når du ånder ind, så ender du faktisk med netop at blokere for mellemgulvets bevægelse nederst i brystkassen.
Og samtidig følger der med en stivnet brystkasse, også spændt muskulatur både her og i skuldre og nakke, som igen nemt forplanter sig til muskulære spændinger omkring din strube og stemmelæberne.

SÅ træk endelig vejret helt ned i bunden af din brystkasse, men giv også plads til den naturlige lille bevægelse øverst i brystkassen, der følger med den store bevægelse nederst i din brystkasse. Så får du plads og smidighed i hele din brystkasse, og det kan høres på din stemme – det lover jeg. Jeg har selv været der, for jeg er også sanger.

I videoen kan du se hvad jeg mener med at give dit åndedræt plads i hele din brystkasse.

God fornøjelse, og skriv endelig til mig, hvis du har spørgsmål.

Alt godt til dig og din stemme
/ Jette Dahl

PS. er du en af dem, der har for meget bevægelse øverst i brystkassen, og har svært ved at få luften helt ned i “maven”? Så skal du have fat i min træningsvideo: “Den gode indånding”.

Vil du have mit minikursus til 0 kr.?

Vil du gerne vide hvilke, der er de 3 værste dårlige stemmevaner du kan have, og hvilken der er den allerbedste?

Og vil du også gerne vide hvordan du bryder de her 3 dårlige vaner, og ikke mindst: hvordan du får den gode vane,  så din stemme kan lyde stærkere, mere sikker og mere klangfuld?

Så hent mit minikursus til 0 kr., der er en overskuelig 20 minutters video, du får adgang til med det samme, og som du kan se lige når det passer dig.

Når du henter minikurset, tilmelder du dig samtidig mit nyhedsbrev, og giver dermed tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet her. Jeg sender nyhedsbrev ud cirka en gang om måneden, og du kan altid afmelde dig igen, ved blot et enkelt klik.

Få det hele med – følg også med på facebook